Slaganje hrane i vina

Published on 01/13,2009

"'U slaganju hrane i vina postoji jedno pravilo, a to je da - ne postoje pravila"


Naime, ova teza je i tačna i netačna.Neko će reći da ne postoji osoba na ovom svetu koja ne zna kako se pije; ali, iskustvo govori da veliki broj ljudi konzumira vino preko hrane, što je potpuno pogrešan način konzumiranja vina (tako se konzumira Brendi). Vino u tom slučaju, zapravo, služi kao korektor ukusa ili jednostavno začin, koji jelu može dati bolji ili lošiji ukus, što zavisi od ukusa onoga ko to jelo uživa. Istina je da ce nekome takav ukus biti prijatan, a nekome neće. Dakle ne postoji pravilo! No vino se pravilno konzumira tako što se prvo proguta zalogaj, a onda popije vino koje bi trebalo da upotpuni ukus hrane. Ovaj način konzumiranja vina zaista zahteva znanje o slaganju vina i hrane i što je jako bitno, ako je vino lepo upareno sa hranom, to će se svakome svideti, a ako nije, neće nikome. Tu ne postoji faktor ličnog ukusa, osim u slučaju ukusnih aroma koje su bitan, ali ne i najvažniji činilac u samom slaganju hrane i vina. Dakle postoji pravilo!

Da bi se upoznali sa pravilima po kojima se uparuju hrana i vino, prvo moramo da razjasnimo šta mi to možemo da osetimo u ustima, a sto je najvažnije za slaganje vina sa hranom. Naš jezik može da prepozna: slatko, slano, kiselo, gorko i jedan ukus koji se kod nas zove slatka so.Ako znamo koje ukuse možemo da prepoznamo u ustima, onda bi trebalo da znamo koje ukuse možemo da prepoznamo u vinu, a to su: slatko, kiselo i gorko. Vino nema soli, osim u retkim slučajevima kada se vino pravi od grožđa koje raste na samoj obali mora, kao npr. Vermentino di Sardegna (Sella e Mosca). Osim ukusa, postoje i neke fizičke reakcije koje ne spadaju u ukus, ali su nam bitne za slaganje hrane i vina, a to su: trnjenje desni i jezika (tanini), oblaganje ćelija u ustima (kremasta struktura), telo (tezina vina) i završnica.

Sledeća stavka su arome. One mogu da budu mirisne i ukusne.Ovako, moram da objasnim da arome koje se osećaju u ustima zapravo ne spadaju u ukus, vec su to mirisi koji kroz retronazalnu supljinu prolaze do mesta gde se prepoznaju arome (uprošćeno zbog nedostatka prostora), tako da kad osetimo aromu jabuke u ustima, kazemo da nesto ima ukus jabuke. Ukusne arome su nam bitne u smislu uparivanja aroma; npr: rizoto sa tartufima možemo da uparimo sa vinom koje ima vise zemljanih aroma (da pojačamo zemljani karakter jela), ili sa vinom koje ima voćne arome (veoma popularno slaganje aroma, jer se dodaje svežina i sladak karakter aroma). To je otprilike isto kao kada biftek poslužite uz sos od pečuraka ili uz sos od brusnice. No, ono sto je mnogo važnije, jeste slaganje po ukusima i teksturi. Ovde cu izbeći deo o grupama testera, ali cu napomenuti da ćete, bez obzira u koju grupu spadate, uz pravilno slaganje moći da konzumirate sve vrste vina.Jela sa većom teksturom trebalo bi uparivati sa vinima većeg tela i obratno. Sada kad znamo osnovna pravila, vreme je da se upoznamo sa dva načina uparivanja; istog i suprotnog ukusa. Uparivanje istog ukusa ima za cilj da pojača ukus hrane, dok uparivanje u suprotnom ukusu ima za cilj da očisti palad i pripremi ga za novi zalogaj, koji bi trebalo da bude potpuno svež i istakne ukuse hrane. U ovakvoj vrsti slaganja vino često može da poveća telo hrane i obratno, mada je najbolje da se tekstura slaže. Primer bi bio: losos sa sosom holandez moze da se upari sa: kremastim sardoneom - što bi bilo slaganje istog ukusa, dok bi za slaganje u suprotnom ukusu dobar izbor bio rizling iz Nemacke ili Alzasa, Brut šampanjac, ili neko drugo vino srednjeg tela i hrskavih (pojačanih) kiselina. Tek kada se odlučite za tip slaganja treba da razmisljate o aromama, i upravo je to deo koji vam pruža mogućnost kreiranja spektra veličanstvenih kombinacija aroma i koji definitivno nema pravila!


Comments

 1. 01/13,2009 | 22:24

  Jedi govna pa ga zalivaj vinom, majku ti jebem retardiranu.

 2. 01/14,2009 | 08:58

  A joj!
  Pojma nemam kako je ovaj iznad naucio da cita,koristi kompjuter i internet,odvojio vreme da procita ceo tekst,pa jos i da ostavi ovako bistar i sadrzajan komentar?!
  ;-)
  Skolovanje je cudo!

  Dobar tekst,mada daleko od zivota.
  Polovinu jela necu nikada probati,iako volim dobra i probrana vina.
  manje copy/paste.
  Vise realnih tekstova i bice ovo sjajan blog.
  Pozdrav...

 3. 01/15,2009 | 12:23

  Bibi ja sir ti domaće vino iz tvog kraja pa da proslavimo kraj semestra.

 4. 01/15,2009 | 13:34

  Biljo sad je sve OK, radi blog prtisnuo sam na tvoj blog a i malo da te komentarisem :)))Moje jedno od omiljenih pica,aahh to vino .......

 5. 01/15,2009 | 14:28

  Bravo Biki! ;)

 6. 01/15,2009 | 15:25

  kokteli ili vino? U petak. Vino preko dana a kokteli uvece :)

 7. 01/15,2009 | 16:12

  jooooj, kad cu ja da probam sve to.... :)

 8. 01/16,2009 | 18:14

  Biki, šta li pijemo u petak da mi je znati?

 9. 01/17,2009 | 19:30

  poljubac...:) linkuj me biksi!!!!!!!!!

 10. 01/18,2009 | 20:01

  :)

 11. 01/20,2009 | 11:23

  Odlicna tema!

 12. Jo
  01/20,2009 | 19:52

  Ovaj Dipla malcice nervozan... Vidi se da nije mnogo obrazovan...

 13. 01/21,2009 | 11:18

  Biki super ti je tema! Linkuj........

 14. 01/21,2009 | 22:11

  Sto se mene tice, vino ide uz sve!!:-)

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me